Sekcja "Grupy użytkowników" służy do tworzenia i zarządzania grupami osób, które mogą pełnić określone role lub funkcje w organizacji. Można ustawić typ grupy, na przykład "Grupa opiekunów", nadać jej nazwę, opis oraz przypisać domyślną rolę, taka jak "Opiekun zgłoszeń serwisowych". Grupy te ułatwiają organizowanie uprawnień i dostępów, a także mogą być wykorzystywane do efektywnego przypisywania zadań i zarządzania pracą zespołową. Osoby można następnie bezpośrednio przypisywać do tych grup.
Więcej o rolach: Przejdź >
Nowa grupa użytkowników
W celu dodania nowej grupy użytkowników należy przejść do sekcji Zarządzanie użytkownikami > Grupy użytkowników, a następnie kliknąć przycisk “Nowa grupa użytkowników”.
Wypełnianie
Następnie w oknie “Nowa grupa użytkowników” znajdują się następujące elementy:
|
1 |
Typ grupy - Rozwijane menu, które pozwala wybrać typ grupy ("grupa użytkowników" lub "grupa opiekunów"). |
|
2 |
Nazwa - Pole tekstowe przeznaczone na wpisanie nazwy nowej grupy użytkowników. |
|
3 |
Opis - Miejsce, w którym można wprowadzić opis grupy, który może zawierać informacje o przeznaczeniu grupy lub szczegółowe informacje o jej roli. |
|
4 |
E-mail - Pole na adres e-mail, który będzie przypisany do grupy użytkowników. Może być wykorzystywany do wysyłania powiadomień grupowych lub komunikacji. |
|
5 |
Domyślna rola - W tym miejscu można wybrać domyślną rolę dla członków nowej grupy. |
Należy wypełnić pożądane pola i kliknąć przycisk “Zapisz”.
Grupa użytkowników została dodana do listy.
Przypisywanie osób do grupy użytkowników
Aby przypisać osoby do grup użytkowników należy przejść do sekcji Zarządzanie użytkownikami > Grupy użytkowników, a następnie kliknąć przycisk “Szczegóły” przy pożądanej grupie użytkowników.
Więcej o osobach: Przejdź >
Następnie w widoku szczegółowym grupy użytkowników, należy kliknąć przycisk “+”.
W tym kroku w oknie “Wybierz osobę” należy wybrać pożądaną osobę z listy i kliknąć przycisk “Zapisz”.
Dana osoba została dodana do grupy użytkowników.
Usunięcie osoby z grupy użytkowników
Aby usunąć osobę z grupy użytkowników, należy najechać na pożądaną osobę, a następnie kliknąć przycisk “Usuń”.
Edytowanie/Usuwanie grupy użytkowników
Aby edytować lub usuwać grupę użytkowników, należy przejść do sekcji Zarządzanie dokumentami > Grupy użytkowników. Najechać na pożądaną grupę. Wyświetlą się przyciski do edytowania/usuwania.