Ogłoszenia służą do przekazywania wiadomości o aktualnych wydarzeniach, zmianach w systemie, planowanych przerwach w dostępie, czy nowych procedurach. Ogłoszenia są zwykle wyświetlane w widocznym miejscu w systemie, takim jak dashboard użytkownika, gdzie mogą być łatwo zauważone po zalogowaniu.
Nowe ogłoszenie
W celu dodania nowego ogłoszenia należy przejść do sekcji Servicedesk > Ogłoszenia, a następnie kliknąć przycisk “Nowe ogłoszenie”.
Następnie w oknie “Nowe ogłoszenie” znajdują się elementy:
|
1 |
Tytuł - Miejsce na wprowadzenie nagłówka ogłoszenia. |
|
2 |
Data publikacji - Określenie kiedy ogłoszenie zostanie opublikowane. |
|
3 |
Data wygaśnięcia - Termin, w którym ogłoszenie przestaje być aktywne. (Opcjonalne) |
|
4 |
Zawartość - Edytor tekstu do wprowadzenia informacji ogłoszenia. |
|
5 |
Widget - Wybór komponentu systemu, za pośrednictwem którego ogłoszenie zostanie wyświetlone. |
|
6 |
Grupy dostępu - Określenie, które grupy użytkowników mają dostęp do ogłoszenia. |
|
7 |
Wymagane potwierdzenie - Opcja, która wymaga od użytkowników potwierdzenia zapoznania się z treścią ogłoszenia. |
Należy wypełnić pożądane pola, a następnie kliknąć przycisk “Zapisz”.
Ogłoszenie zostało wyświetlone docelowemu użytkownikowi.
Szczegóły ogłoszenia
W celu otworzenia widoku szczegółowego ogłoszenia należy przejść do sekcji Servicedesk > Ogłoszenia, a następnie kliknąć przycisk “Szczegóły”, przy pożądanym ogłoszeniu.
W widoku szczegółowym ogłoszenia znajdują się informacje takie jak tytuł, data publikacji, data wygaśnięcia, potwierdzenia użytkowników i grupa docelowa ogłoszenia.
Edytowanie/Usuwanie ogłoszenia
W celu edytowania/usuwania ogłoszenia należy przejść do sekcji Servicedesk > Ogłoszenia, a następnie najechać na pożądane ogłoszenie. Wyświetlą się przyciski do edytowania/usuwania.